Na túru s Naturou

Atlas živočíchov

Vysvetlivky

sýkorka chochlatá Parus cristatus

Skupina biotopov

  • lesné

Výskyt počas roka:

  • jar
  • leto
  • jeseň
  • zima

Aktivita počas dňa:

  • svitanie
  • deň
  • súmrak

Ochrana:

  • Bernský dohovor
  • Lokálne zákony a vyhlášky

sýkorka chochlatá (Parus cristatus)

Spravidla nehojne, ale dosť rozšírená v ihličnatých porastoch po celom území Slovenska od nižších polôh až po hornú hranicu lesa. Stála a prelietavá.

Hniezdi dva razy do roka v dutinách stromov. Začiatok prvého hniezdenia je v apríli až v máji, druhého v júni. Znáša 7-10 na bielom podklade hrdzavohnedo škvrnitých vajec veľkosti 16 x 12 mm. Inkubačný čas je 15-18 dní, kŕmenie mladých v hniezde 20-22 dní.

Potravou je hmyz, v zimnom období aj semená rastlín.

Na rozdiel od iných druhov sýkoriek je sýkorka chochlatá menej spoločenská, často žije v pároch. V porovnaní s inými druhmi sýkoriek si oveľa častejšie hladá potravu aj na zemi.

Približne taká veľká ako sýkorka lesklohlavá (dĺžka tela je asi 115 mm, krídla 64 mm, chvosta 52 mm). Na hlave predĺžené pierka tvoria ostrý chochlík. Brada a pásik za sluchami sú čierne. Vrchná časť tela je hnedastosivá, spodná belavá.

Na prvý pohľad ju ľahko odlíšime od ostatných druhov sýkoriek podľa ostrého chochlíka na hlave pozostávajúceho z čiernych pozdĺžnych pier s bielymi obrubami.

Tichý a nenápadný spev je zložený zo sledu tónov po­dobných vábeniu ako "ci-ci-cit-gyrr-gyrr-ci-ci-cit". Vábenie je výraznejšie, za­čína sa tichým "sisi", po ktorom ihned' nasleduje ostrejšie "gyrrr". Táto zostava sa často opakuje až päťkrát za sebou.

Na prehratie tohto obsahu potrebujete najnovší Flash Player