Na túru s Naturou

Atlas živočíchov

Vysvetlivky Ako strakoš Maskoš pomohol strýkovi Bukovi

strakoš červenochrbtý Lanius collurio

Skupina biotopov

  • lesné, nelesné

Výskyt počas roka:

  • jar
  • leto
  • jeseň

Aktivita počas dňa:

  • svitanie
  • deň
  • súmrak

Ochrana:

  • Bernský dohovor
  • Natura 2000
  • Lokálne zákony a vyhlášky

strakoš červenochrbtý (Lanius collurio)

Hniezdi hojne po celom území Slovenska od nížin až do výšky asi 1200 m. Sťahovavý, veľmi vzácne prezimuje. Prilieta koncom apríla až začiatkom mája, odlieta v septembri až začiatkom októbra. Obýva otvorenú krajinu všetkých typov s roztrúsenými stromami a kríkmi, okraje lesov a hájov.

Začiatok hniezdenia je v máji. Hniezdo si stavia v tŕnitom kroví, napríklad hlohu, v trnkách, v ružiach šípových, ale aj vo vysokej a hustej spleti ostružinových poplazov. Samec a samica stavajú spoločne pomerne veľké hniezdo z vetvičiek, stebiel a machu a nakoniec ho vystelú vrstvou jemných rastlinných vláken a chĺpkov. Samička znáša 4-6 vajec. Na zelenkastom alebo červenkastom podklade sú hnedo škvrnité, veľkosti 22 x 17 mm. Inkubačný čas 14-15 dní, mláďatá rodičia kŕmia na hniezde 12-15 dní.

Potravou je hmyz, zriedkavo mláďatá stavovcov.

U nás ho môžeme pozorovať od apríla do októbra. Často sedí vo vzpriamenej polohe na vyvýšených miestach. Lieta rovno a niekedy aj trepotavým letom. Pri vyrušení kmitá chvostom. Ulovenú korisť napichuje na ostne kríkov alebo ostnatý drôt. Sú to prevažne veľké druhy hmyzu, napríklad chrobáky, čmele a kobylky, ba dokonca vtáčie holíčatá alebo drobné hlodavce a hmyzožravce.

Malý vták (dĺžka tela je asi 180 mm, krídla 93 mm, chvosta 75 mm). Základná časť RL nie je biela alebo žltkastá, zložené krídlo bez zrkadla. Dospelý samček má temeno, krk, dolnú časť chrbta a nadchvostové krovky modrosivé. Od zobáka cez uzdičku a oko na sluchy sa tiahne čierny pásik. Horná časť chrbta, krídlové krovky a vonkajšie okraje letiek má hrdzavo červenkasté. Spodná strana je smotanovo-biela s ružovkastým nádychom. Samička má vrchnú stranu sivohnedú, spodnú špinavo bielu a priečne vlnkovanú.

strakoš červenochrbtý

Samičku si možno zameniť jedine so samičkou strakoša červenohlavého. V krídle však chýba biele pole. Chrbát, lopatky a vrchné krídlové krovky hrdzavočervené, kostrč a vrchné chvostové krovky hnedé. Okrem toho vonkajšie kormidlové pero strakoša červenochrbtého a červenohlavého (vpravo) má tmavú škvrnu rozdielnu. Mladé sa taktiež liíšia od strakoša červenohlavého tmavou kostrčou, chýbajúcim dvetlým poľom na lopatkách a v krídle.

Spev je tichý a vŕzgavý a často obsahuje aj dokonalé imitácie hlasov iných vtákov. Samce však spievajú len zriedka. Vábením je sípavé "čšéé", varovaním drsné "gek gek".

Na prehratie tohto obsahu potrebujete najnovší Flash Player