Na túru s Naturou

Atlas živočíchov

Vysvetlivky

stehlík zelený Carduelis chloris

Skupina biotopov

  • lesné

Výskyt počas roka:

  • jar
  • leto
  • jeseň
  • zima

Aktivita počas dňa:

  • svitanie
  • deň
  • súmrak

Ochrana:

  • Bernský dohovor
  • Lokálne zákony a vyhlášky

stehlík zelený (Carduelis chloris)

Obýva okraje lesov, stromami lemované ulice, parky, sady. Na tokamie, spev a hniezdenie využíva vysoké stromy.

Hniezdo býva umiestené v kroví alebo na strome väčšinou vo výške okolo 2 m v rázsoche blízko kmeňa a má tvar hlbokej čaše z trávy a machu, vystlanej ko­rienkami a srsťou.

Počas hniezdneho obdobia kŕmia dospelé vtáky mlá­ďatá hlavne hmyzom, ale hlavnou zložkou potravy zelienok sú semená, niektoré druhy hmyzu a puky bylín a stromov. Požierajú aj plody tisu, brečtana a jelše.

Samčeky spievajú z vyvýšeného miesta vo vrcholci stromu alebo počas pomalého letu, pripomínajúceho let netopiera alebo motýľa. Pri letiacom stehlíkovi zelenom nápadne vynikajú svietivožlté polia na krídlach a chvoste. V mimohniezdnom čase sa vtáky v kŕdlikoch potulujú po okolí a zalietavajú do otvorenej krajiny. Počas zimy sa tieto rodinné skupinky občas spájajú do veľkých kŕdľov. Tento druh je častým návštevníkom kŕmidiel.

Samec v lete: olivovozelená vrchná časť tela, žltozelená spodná časť, trtáč a chvost sú žlté, v zime: so sivým nády­chom, samica je sivasto­hnedá vrchná časť tela, sivastožltá spodná časť, žltá na krídlach a chvoste je menej jasná. Mladé vtáky sú na vrchnej strane zelenkasté, hnedasto škvrnité; spodná časť je hnedastá, žltkastosivá. Na jeseň je sfarbenie oboch pohlaví a mladých vtákov veľmi podobné a ich rozlíšenie je ťažké.

Vábi počas letu zvučným "čví, cví, cví" a prenikavým, nosovým hvízdaním "psvtiu". Spev je kombinácia rôznych motívov, obsahuje sled trilkov, vrčivých a zvonivých Iónov, takže trochu pripomína spev,kanárika.

Na prehratie tohto obsahu potrebujete najnovší Flash Player