Na túru s Naturou

Skutok pre mokraď

Spravodajca Na túru s NATUROU

Kuvičok vrabčí

Rubrika: Oči na stopkách 22. 5. 2014 Autor: Nela Gloríková Skupina: Sviťania z Mierovky
Kuvičok vrabčí

Kuvičok vrabčí (Glaucidium passerinum) je najmenší druh sovy v Európe.

Má nenápadne hnedo sfarbený chrbát s menšími belavými škvrnami a svetlú spodnú stranu tela s tmavšími pozdĺžnymi škvrnami. Je pomerne nevýrazný, loví za súmraku, v dobe hniezdenia po celý deň. Nie je príliš plachý, je možné ho pozorovať pomerne zblízka, bez toho aby uletel.

            Meria iba 16 cm, čo je sotva veľkosť škorca. Rozpätie krídel je 34 - 45 cm. Samec a samica sa navzájom nelíšia, iba mláďatá sú tmavšie. Jeho let je vlnitý, v období hniezdenia lieta aj vo dne.

            Na rozdiel od ostatných sov má pomerne vysoký pískavý hlas. Väčšinou sa ozýva jednoduchým opakovaným pískaním, ale môže pridať aj akýsi trilok.

            Hniezdo býva umiestnené v starých dutinách po ďatľoch. Koncom apríla alebo začiatkom mája samica znáša 5 - 6 bielych, jemne lesklých vajec na ktorých sedí sama po dobu 28 dní a mláďatá rodičia kŕmia asi 6 týždňov. Nasledujúce tri týždne sú ešte vedené rodičmi.

            Potravu tvoria prevažne drobné hlodavce a vtáky, miestami i jašterice, netopiere, ryby a hmyz. Loví aj za dňa a trúfa si loviť aj drobné vtáky za letu. Niekedy si robí v dutinách zásoby potravy z ulovenej koristi. Má na svoju veľkosť silné pazúry a loví aj korisť väčšiu, než je sám.

            Kuvičok vrabčí je stály vták, len horské populácie prelietajú na zimu do nižších polôh. Jeho populácia na Slovensku a v Európe je stabilná.

text a foto:   Nela Gloríková

Pridať komentár

Ak chcete pridávať komentáre, musíte byť prihlásený